Googlade fram det här receptet i somras, kommer ursprungligen från Svenska Dagbladet. Helt galet goda. Grädda så lite brun i kanten så är den nog fortfarande ganska kladdig i mitten. Tänk kladdbaka/brownies, sega kanter men mittbitten mer kladdig. Jag har aldrig bakat blondies, men skulle kunna tänka mig att de kan vara ungefär såhär. Ursprungsreceptet har hälften rabarber hälften jordgubbar. Det går finfint med bara jordgubbar också och en granne har lovat att bjussa på björnbär om jag fixar kaksmeten….

Hur enkelt som helst, inget som ens ska vispas utan man smälter bara smöret och rör ihop.

200g smör

5 dl socker

1 dl annat mörkare och smakrikare socker… muscovado, rårörsocker eller nåt…

4 ägg

6 dl vetemjöl

en skvätt vanijessens alt en par teskedar vaniljsocker

typ 500g bär

Sätt på ugnen och ta fram en bra form (långpanna eller snäppet mindre) med bakplåtspapper i….

Smält smöret

Rör i alla andra ingredienser utom bären

Smeta ut i långpanna med bakplåtspapper i

Strössla över bären i lagom bitar till den är ganska täckt (men med uppstickande smet emellan, så kanske lika mycket synlig smet som bärtäckt?)

Grädda mitt i ugnen 35 minuter eller tills man kan kan skaka lite på formen utan att det slaska i mitten och kanterna börjar se ljusbruna ut och krypa upp en smula

Skär i rutor.

Passar förstås finfint med mer färska bär till, men det behövs verkligen inte.  Håller sig ganska bra någon dag om man inte har så mycket bär på, med massor av jordgubbar t ex kan den bli lite vattning och geggig efter många timmar i kylskåpet. Kan självklart frysas.

Annonser