Med en massa turkisk youghurt i kylen och någon som gärna vill ha scones till frukost provade jag att göra en helt smörlös variant. Och det funkade! Superenkelt eftersom allt bara rörs ihop.

3,5 vetemjöl

ett krm salt

3 msk socker, t ex råsocker eller muscovado eller nåt, men vanligt går nog finfint det med

1 ägg

1,5-dl  (ev mer) fet youghurt (matlagningsyoughurt, turkisk, grekisk) (jag tog lite gräddfil också och det gick också bra)

Blanda ägg och youghurt (kanske vispa upp lite?)

Blanda allt det torra

Blanda torrt med vått, tillsätt extra youghurt tills smeten är tillräckligt torr för att forma små sconesrundlar. Jag brukar göra dem max en handflata stora och ca 2cm höga. jag hade ganska kladdig deg denna gång och ställde in bakplåtspapperet med bullarna i kylen över natten för att grädda dem till frukost. Nattvilan och kladdigheten gjorde att de fick lite mer brödskorpa än vanliga scones. Inte lika gott som perfekta vanliga scones men ett utmärkt fettsnålare alternativ en vanlig lördagsmorgon 😉 Fin youghurtsmak. Ät kanske med något honungsliknande på?