Ibland och ganska ofta är det enkla det goda så därför har det retat mig att jag aldrig lyckats göra en bra sockerkaka, förrän idag. Jag tror hemligheten ligger i att ‘sila’ alla torra produkter för rätt luftiga klumpfrihet så att ihoprörningen går enklare. Verkar precis som med muffins inte vara något problem med små klumpar heller. Använde recept från sju sorters kakor men bytte vaniljsockret mot essens utan att minska mängden speciellt mycket.
75g smält svalnande smör
2 ägg
2dl socker
3dl mjöl
2 tsk vaniljsocker (ta tre) el lite mindre essens
1 dl mjölk
Smörj och bröa form
Vispa ägg och socker tills vitt och fluffigt med elvisp, men inte i all evighet.
Blanda allt torrt i bunke, häll gärna genom sil. Blanda mjölken med smöret ( så svalnar det). Rör ihop (vispa inte!) ägg och torrt, rör i vätskan. Ner i formen in i ugnen. Grädda tills provsticka torr, ca 40 min 175 grader. Låt stå någon minut sedan kan du vända den uppochned på en tallrik eller nåt. Godast 1-8 timmar efter bakning… Våga prova bre lättochlagom eller bregott på en skiva… Inte till tjusiga kalas men till fikat efter söndagspromenaden, typ.