Min goda vän kom från Skottland tillsammans med tre paket shortbread. De bästa var de som innehöll clotted cream, väldigt möra och krämiga. Ringde efter recept från farmor men blev alldeles för ogräddade. Tyvärr gick de åt iallafall. BBC’s recept blev revanchen. Ser perfekta ut, men varierar kanske mjölsorterna nästa gång (rismjöl el majsmjöl eller extra fint vetemjöl) och kanske kanske lite vanilj…
Ingredients
125g/4oz butter
55g/2oz caster sugar
180g/6oz plain flour

Preparation method
1.Heat the oven to 190C/375F/Gas 5.
2.Beat the butter and the sugar together until smooth.
3.Stir in the flour to get a smooth paste. Turn on to a work surface and gently roll out until the paste is 1cm/½in thick.
4.Cut into rounds or fingers and place onto a baking tray. Sprinkle with icing sugar and chill in the fridge for 20 minutes.
5.Bake in the oven for 15-20 minutes, or until pale golden-brown. Set aside to cool on a wire rack.

Är inte helt med på det där med att florsockra dem, och om det ska ske kanske det sker lika bra efteråt och med lite vaniljsmak? Glöm inte att gaffelmönstra också innan gräddning. Tre rader hål i varje!

Tillägg 6 december: Nu har jag casetr sugar i min ägo och är några erfarenheter rikare. Nigellas Snickerdoodles fick mig att förstå att en sockrad yta kan innebära ljuvligt hård krisp på utsidan trots en mördeg. Dvs perfekt för shortbread! Så absolut, vänd dem i caster sugar innan gräddning!