212g smör

212g socker, varav hälften mörkt muskovadosocker

212g sirap

smältes ihop. Jag tycker inte det gör något om det är små muskovadoklumpar kvar, men om man inte gillar det är det nu de ska bort, senare är det försent.

pepparkakskryddor efter smak tillsättes t ex:

2,5 tsk kanel

2 tsk ingefära

1,5 tsk hembankad nejlika

hembankad kardemumma

ett halvt hembankat pomeransskal

ett kryddmått riven muskotnöt

några varv med svartpepparkvarnen

kryddorna blandas i smörblandningen medan den är varm

0,75 msk bikarbonat och MAX 550g mjöl

Man kan ha väldigt mycket kryddor i pepparkaksdeg. Mitt motto är att degen ska vara så stark att man inte kan äta obegränsat av den. Låt den vila i kylen i minst ett par dagar, helst i form av rullar så är den mer lättarbetad senare. Kan skäras i skivor, kavlas till hus eller kavlas till vad som helst.  Eftersom de är så hårda skulle det passa bra att göra långsmala pepparkakor, typ knäckesticks fast lite smalare, strössla sedan hackad mandel på innan gräddning. pepparkakshus blir också jättebra.  Perfekta att doppa och glöggen och dippa. Fjärilar, bilar, blommor, lamm, granar och änglar är andra former som garanterat funkar🙂 Min bikarbonat tog slut så jag tog lite cream of tartar och lite bakpulver. De här pepparkakorna har nästan lite kolasmak av muskovadosockret och därav också fin färg, inga blekfisar.