Jag gjorde en vanlig deg på 250 gram smör (dvs ett paket) och delade upp den i ett gäng små skålar och smaksatte på följande vis:

Torkade blåbär och färsk rosmarin: Jag älskar ju rosmarin, men om man inte gör det så kanske man ska undvika denna kombo som inte är så självskriven på ett kafferep.

Rivet clementinskal och pinjenötter: Det blev inte snyggt med pinjenötter i degen så dekorera med tre nötter istället och ha bara rivet clementin eller apelsinskal i degen.

Hjortronsylt (mandeln jag skulle rulla i var slut!): Klibbig deg som måste kylas länge, passar därför extra bra att rulla i t ex mandel eller råsocker. Så goda!

Citronskal och ingefära med råsockertopp: Ja, perfekta!

Torkade aprikoser och earlgrey: En dunderhit! Teet ger små svarta fina prickar och man undrar lite vad det smakar, men gott smakar det iallafall. Kanske kan man marinera aprikoserna i lite te också?

Pekannötter och en droppe lönnsirap: Japp! vet inte om lönnsirapen gav någon större smakskillnad men vätskan hjälpte till att få ihop degen som annars blev lite för smulig.

Det är svårt att skära degen snyggt med torkad frukt i, så se till att den är finhackad! Låt rullarna vila i kylen innan de skärs och gräddas. Jag gjorde smala rullar, ca 2 cm i diameter och 0,5 cm tjocka så man orkar prova många. Det blev ca 12 av varje sort, dvs runt 70 små småkakor! Att rulla rullarna i socker eller nötter eller pynta kakorna på annat vis, t ex vända i kanelsocker eller sätta en nöt i varje är värt besväret. Eftersom de är så små så får det ganska stor betydelse för smaken och enorm betydelse för utseendet. Grädda 175 grader varmluft 8 minuter.

Annonser