Idag kröp det plötsligt fram ett tydligt önskemål på en traditionell christmas cake till jul från maken. Lite sent eftersom man ska börja med dem typ sex veckor innan jul eller nåt sånt, men bättre sent än aldrig heter det väl? Inspirerad av ett Nigellarecept för att få en aning om proportionerna gjorde jag såhär:

500g blandning av russin, korinter, torkade blåbär, tranbär, gojibär och aprikoser. (egentligen skulle det bara vara russin och korinter, men blåbären är så goda och de andra tillför fina färgvariationer.

Låt stå över natten i 1 dl bourbon el sherry (jag tog Glayva)

Vispa 150g smör med 50 g muskovado och 30g farin

Tillsätt två ägg och skalet från 0,5 citron och en clementin (det yttersta skalet bara och finrivet)

1 msk black treakle el mörk sirap (eller skippa helt om du inte har någon hemma. I originalrecepten ingår treakle men i min variant har vi viss mustighet från muskovadon istället och extra sötma från mandelmassan.

150 g mjöl

75 g riven mandelmassa

0,5 tsk nejlika

0,5 tsk ingefära

1 tsk kanel

0,5 tsk kryddpeppar
(eller ersätt kryddorna ovan med färdiblandade pepparkakskryddor)

75 g hackade valnötter

75g hackade pekannötter

Den observante noterar att en christmas cake enkelt uttryckt är en slags mjuk pepparkaka med löjligt mycket torkad frukt i.
Blanda allt och in i ugnen i rund form med löstagbar kant i ca 2 timmar 150 grader. Täck med folie om den börjar se gräddad ut tidigt. Låt eftergrädda på köksbänden i formen inslagen i folie. Pakaterera sedan noggrant och ställ undan tills det blir jul då man dekorerar med ett marsipanlager och ett kristyrlager.

Annonser