Kraftigt inspirerad av ett recept ur ‘sju sorters julkakor’ gjorde jag såhär:
Gör en söt pajdeg (mördeg), låt vila i kyl innan utkavling i springform. Jämna till kanterna så de är jämna och inte för höga. Snyggast om fyllning och pajkant är på samma nivå.
150g riven mandelmassa
1 dl strösocker
1 dl muskovadosocker eller råsocker
125 g rumsvarmt smör
1 ägg
Blanda.
2 msk mjöl
Någon tesked mald ingefära
100g hackad mörk choklad
200g grovt hackade valnötter
Rör ihop allt.
Grädda tills fyllningen stannat. Täck med folie om den börjar se för brun ut. Ca 35 minuter 200 grader. Hellre kladdig än stenhård!
Pynta den avsvalnade kakan genom att ringla smält choklad över. Ett annat alternativ vore att ta en papperssnöstjärna barnen tagit hem från dagis och använda det som mall och pudra över florsocker. Eller skriv något trevligt med färgglad kristyr. Eller florsockerpudra först och gör ett snyggt chokladmönster ovanpå. Jag tror att kakan faktiskt skulle bli godare av att stå en dag, men ät den inte kylskåpskall. Den är väldigt mäktig så servera i tunna skivor. Kanske till glöggmarinerade päron och lättvispad grädde?