Den skotska fudgen inspirerade mig till att använda kondenserad mjölk. Dessa ljuvliga pralingoda, smältande sockerchocker är dessutom ett bra sätt att förbättra inte helt perfekta shortbread som ligger och skräpar i frysen.

Mixa shortbread (smöriga småkakor) till småsmulor, blanda i lite smör tills det gårihop till en klump. Platta ut ca 7 mm tjockt i en lagom stor form. Ställ i kylen.

Gör en smarrig kolasmet t ex med
140 gram smör 

140 gram socker (kanske farin el muskovado i blandning med vanligt socker?

En burk kondenserad mjölk (i bakhyllan på mataffären)

Eller något liknande som du gillar. Jag gjorde misstaget att använda råsocker som inte smälte så jag fick vackert sila kolan genom en finmaskig sil för att få bort de värsta klumparna. Smält ihop socker och smör, tillsätt en burk mjölk när sockrte smält och koka tills det ser ut som en smarrig kolasås. Prova med ett vanligt knäckkulprov, den kan ju vara ganska mjuk men ska inte rinna när man skär i bitar. Jämna ut på kakbotten.
Blanda smält choklad med en skvätt grädde till en ganache som du brer överst. Smör och choklad borde också funka. Bara choklad blir lite hårt och riskerar spricka när du skär bitar. Blanda gärna ljus och mörk choklad i marmorerat mönster. Jag tycker ganska ljus choklad är godast på dessa sliskdrömgoda kakor. Skär i små bitar. Förvara gärna i kylskåp. Kan varieras med olika typer av kakkross i botten och olika smak på kolan, tror lite ingefära skulle vara ljuvligt underbart det med.

Annonser