Onekligen väldigt praktiskt att ha efterätten klar i frysen och bara ta fram innan man sätter på kaffet. Den här glasstårtan är jättelätt att göra och garanterat god. Citronen gör att den känns frisk och fräsch samtidigt som den är krämigt gräddig. Jag har infört den som standardefterätt efter juldagskalkonen. Enda trixet med tillagningen är att man helst ska ha tre olika bunkar så går det väldigt mycket smidigare, och en elvisp och en frys…

Krossa ett gäng digestivekex (ca 7st) eller överblivna pepparkakor eller andra kaksmulor och sprid ut i botten på en springform (en form med löstagbar kant)

Bunke 1: Vispa två äggvitor till fast skum.

Bunke 2: Vispa 1,5 dl grädde

Bunke 3: Vispa upp 2 äggulor med 1,5 dl socker (vanligt eller fruktsocker, inget brunt socker för en gångsskull!). Tillsätt rivet skal och saft från en citron (tvätta den först). Tillsätt en burk creme fraiche.

Om du gör i denna ordning behöver du inte diska visparna mellan varven utan kan bara flytta över dem från bunke till bunke.

Rör ihop smeten i bunke 3 med bunke 2 (grädden med citronkrämen), tillsätt sedan äggvitorna och blanda snabbt, lätt och lagom försiktigt så att du har kvar lite fluffighet. Häll smeten i formen. Garnera eventuellt toppen med mera smulor. Här man man ta pepparkaksformar som schabloner och t ex göra ett stort smulhjärta ovanpå. eller så struntar man i smulor på. Låt stå 3-4 timmar i frysen, eller ett par dagar eller så. Ta ut innan du börjar duka fram assietter och koka kaffe så den hinner mjukna lite i kanterna. Ställ den på ett tjusigt tårtfat och om du verkligen vill impa; garnera med granatäpplekärnor. Supersnyggt med det röda blanka till den krämigt ljusgula tårnan. Srössla dem över tårtan och faten lite hur som helst. Räcker till åtta efter en god middag.

Annonser