Att smaksätta shortbread har jag ju gått loss på tidigare, men den här blev inte så dum den heller: Jag kallar dem Roibosrutor.
Gör vanlig shortbreaddeg, Dela upp i ett gäng mindre skålar, Smaksätt efter tycke och smak, men för denna variant tar du alltså finsmulat Rooiboste! Rooibos är som bekant inte alls te egentligen men är gott och har en finfin röd färg som ger väldigt fina kakor. Mitt ‘te’ hade dessutom även chaismak. Andra smakförslag finns t ex här.

och degen…?

250 g rumsvarmt smör

125 g socker, helst extra fint, annars florsocker eller mixat strösocker

125 g rismjöl eller majsmjöl (det går att ersätta detta med vetemjöl men det blir inte riktigt lika bra)

250 vetemjöl

Receptet går givetvis att halvera om du inte vill kavla hela natten. Låt vila i kylen t ex som rullar innan du t ex skär i skivor och gräddar. För Rooibosrutor är det ju lämpligt att ha fyrkantiga kakor…men plocka annars fram pepparkaksformarna om du känner för det!