Vi fortsätter väl som ingenting hade hänt.

Hösten inleddes med sockerkaka, ett par icke minnesvärda pajer, en inte alls bra klassisk kladdkaka och mycket receptsök om apfelstrudel (som i huvudet nu blir ganska bra men ännu inte förverkligats). Oktober fortsatte med bulltänk. Har en bra promenad till jobbet och har gått igenom alla ingredienser, förhållningssätt och handlag i detalj. De är perfekta. Synd bara att jag inte har en aning om proportionerna eller tålamod att baka dem och riskera missnöjdhet. Gjorde en syltrutor också, enda sylten hemma var dock lingonsylt, precis som receptet föreskriver. Gick helt obemärkta förbi.  

Så tillslut: En riktig framgång: favorit i repris förvisso men med nytt recept: Millionaire shortbreads.

Gör en shortbreadbotten på klassiskt 1,2,3 maner. (en del socker, två smör och tre mjöl varav en kan vara majsmjöl eller rismjöl, i mitt fall denna gång potatismjöl) mer detaljerade recept finns tidigare i bloggen. Tryck ut i långpanna utan större försiktighet. Grädda. När den är klar låter du den svalna lite sedan bryter du den i bitar och häller i mixern och kör till smul, tryck ut smulet på botten på formen. Om smulet är för torrt, mixa i lite mer smör. genom att mixa slipper du deg i mitten och brända kanter, allt blir lika perfekt och får en lite trevligare smulighet. Den observante räknar ut att man istället för att baka nytt och mixa förstås kan ta gamla kakor från skafferiet om man nu har sådana.

Gör kolasås: en burk kondenserad mjölk, 150g smör, 100g socker. Koka tills lagom seg, ej knäckfast. Häll över kakbotten.

Smält några mjölkchokladkakor, ska inte vara mörk men kanske heller inte den allra sötaste. För att inte få för hårt chokladlager överst så värmer du grädde och häller över chokladen och smälter på så sätt chokladen och får en ganache. Proportioner? Tja kanske tre chokladkakor och en dryg deciliter grädde???? En smörklick skadar sällan.

Bred ut chokladen på kolan, om den blandar sig lite och får en marmorerad topp så kan man tro att det var meningen så.

Låt svalna och stelna och skär i SMÅ bitar, jättesmå. Det här är så sött och så gott och så mäktigt.

Perfektion? Nja, jo, men bara som sött och gott och fint. Om man lyckas med lite mörkare socker i kolan är det bra, eller hittar på någon smakbrytning i kakbotten. Mina bästa tips: 1) Följ receptet på messmörsknäck till kolan! helt fantastiskt sälta!!! men koka förstås inte till knäckkonsistens. 2) hacka salta nötter och strössla på botten innan du häller över kolan, eller rör ned i kolan. Det kommer bli perfekt.

Annonser