Baka med barn

Att baka med barn är ofta trevligare i tanken än i verkligheten, åtminstone om man har tänker sig att man ska lyckat producera något hyfsat ätbart. Vissa recept är dock bättre än andra, på den här sidan tänkte jag lista dessa.

Sirapskakor: dvs en smet som rörs ihop och sedan bara bres ut på plåten i strängar. Inga kladdiga händer, inga vispar eller hackande. Kan varieras ganska bra: Chaisnittar, solrossnittar, chokladsnittar. Barnen kan ju till och med vara med och bestämma smaksättning.

Chokladbollar: Stort minus för att kakaofläckarna är så tydliga. Om man gör smeten med elvisp kan man minimera kladdandet till bara bollrullande vilket faktiskt hjälper en hel del.

Andra bollar: Små vaniljbollar som rullas i socker, kanelbollar etc. Av typ mördeg. dessa får man förstås grädda men det är kul att rulla!

Kavelkakor: pepparkaksdeg förstås, men även mördeg och vanlig osötad pajdeg. Pajdegen enligt shortcrustreceptet brukar få bra konsistens när den värmts upp i händerna en stund. Bra sockerfritt mellisfika.

Att göra en stor shortbreaddeg och sedan låta barnen hjälpa till att blanda i olika smaksättningar i olika småbunkar är perfekt! Lite större barn kan ju hjälpa till att skära degen också om man har gjort rullar, om man inte har nötter i går det bra med en vanlig matkniv.

Undvik: Kakor med kritiska moment t ex chouxdeg, maräng, smörkrämer som kan skära sig. Undvik även bulldegar som tar evighetslänge och jäser i magen. Det roliga med bullar är ju att bre på fyllning, så gör då Rugelach istället.

och givetvis…baka bara med mätta barn!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: